DIFERÈNCIES HOME I DONA:
LLIGAMENT CREUAT

DIFERÈNCIES DEL LLIGAMENT CREUAT ANTERIOR ENTRE HOMES I DONES

La laxitud fisiològica del lligament, la manera d’activar determinats músculs i la diversitat de moviments són alguns dels factors que fan que aquesta lesió sigui més comú en les jugadores que en els jugadors.

Diferències del lligament creuat anterior entre homes i dones

Ja sabeu que el lligament creuat anterior (LCA) és un dels principals components estabilitzadors del genoll. I també teniu coneixement que es lesiona amb freqüència. La part més complexa d’aquesta lesió és la recuperació, ja que es fa bastant tediosa a causa de més d’un factor. Però, saps si el sexe és un d’aquests factors?

En aquest article tractarem les diferències de configuració del LCA en homes i en dones, i la relació que tenen aquestes diferències amb la seva lesió.

Anatomia del lligament creuat anterior

Els elements que donen estabilitat a les articulacions són els lligaments. En el cas del genoll, són quatre lligaments els que s’encarreguen de mantenir l’estabilitat: els lligaments col·laterals (intern i extern) i els lligaments creuats (anterior i posterior).

En relació als lligaments creuats, són dues estructures que es troben molt profundes en l’articulació del genoll. Una s’ubica en la part anterior i l’altra en la part posterior. El lligament creuat posterior s’estén entre l’àrea intercondília posterior de la tíbia i el còndil medial del fèmur. El lligament creuat anterior, per altra banda, s’estén entre la part posteorlateral del fèmur i la part anteromedial de la tíbia.

És per aquesta manera d’originar-se i inserir-se en creuar-se el que els proporciona el nom de “creuats”.

Una vegada sabem el moviment que fa cadascú i entenem on estan ubicats, hem de saber quins moviments hem d’intentar evitar per no lesionar-nos.

• El lligament creuat posterior ha d’evitar el moviment de lliscament de la tíbia sobre el fèmur cap enrere, moviment que es produeix, per exemple, quan baixem les escales.

• El lligament creuat anterior ha de fer el contrari: evitar el moviment de lliscament de la tíbia sobre el fèmur cap endavant.

Aquesta acció és un moviment que gairebé no es produeix durant les activitats de la vida diària. En altres paraules, no hi ha activitats que fem dia a dia que requereixin l’acció d’aquest lligament. Però, en canvi, en l’esport específicament la seva lesió és bastant freqüent.

Quan es lesiona el lligament creuat anterior?

Quan el lligament falla a l’hora d’impedir el moviment que ell mateix evita es produeix l’esquinçament, que pot ser total o parcial. L’esquinçament del lligament creuat anterior, per regla general, es produeix en els següents casos:

• Desacceleració brusca (és a dir, quan estem corrent i de sobte frenem, fet que és molt habitual quan juguem a futbol).

• Hiperextensió brusca del genoll.

• Traumes directes del genoll.

El problema d’una rehabilitació de lligaments creuats radica en la seva ubicació. Els lligaments creuats es troben dins de la càpsula articular dels genolls com ja vam comentar. Aquesta zona no rep irrigació sanguínia, sinó que rep els nutrients necessaris des del líquid que el rodeja: el líquid sinovial.

És a la sang i no al líquid sinovial per on viatgen les cèl·lules que reparen els teixits, d’aquí la dificultat a l’hora de la seva reparació, i de la importància en el moment de la seva rehabilitació.

Com reconèixer una lesió de lligament creuat anterior?

Seran necessaris els símptomes i una prova especial.

Els símptomes que es presenten durant la lesió d’un lligament creuat anterior són els següents:

• Un espetec (soroll a l’hora de la lesió) al genoll seguit d’un dolor intents. Aquest dolor s’incrementa quan s’intenta recolzar la cama afectada en el terra per caminar.

• Inflamació del genoll.

• Sensació d’inestabilitat (les persones que es lesionen el lligament solen dir: “Sento que el genoll se me’n va sol”).

Què té a veure el sexe amb la lesió de lligament creuat anterior?

Al lligament creuat anterior, el gènere és un factor a tenir en compte a l’hora de les lesions. En aquest sentit, les estadístiques de la Mutualitat Catalana de Futbolistes revelen que les noies es lesionen aquest membre tres vegades més que els nois. Per què?

Les dones realitzen diferents moviments respecte als homes?

Les dones realitzen el gest de retallar i posar-se en el terra diferent dels homes: el genoll col·locat en adducció femoral, rotació externa tibial durant el moviment addicional a una alta càrrega en valg posa al lligament en una tensió excessiva i el fa propens a l’esquinçament.

El lligament creuat anterior de les dones en sí es diferent al dels homes

Quan s’analitza la forma del lligament dels homes és més llarg, tenen major àrea transversal i major volum.

La laxitud fisiològica del lligament

El lligament creuat anterior és bastant més lax (tou), però si el sistema lligamentós es veu afectat pel moviment articular, com succeeix amb les dones, aquest lligament es trenca. A més a més, les dones, durant el cicle menstrual, segreguen certes i determinades hormones que fan més laxos als lligaments del cos.

Hi ha desequilibris musculars que fan més propens el trencament del lligament

Les dones solen tenir molta més força als quàdriceps que als isquiotibials. Aquest desequilibri de forces fa que la tíbia es traslladi en excés cap endavant, lesionant el lligament.

L’activació de terminats músculs exposen a la lesió del lligament creuat anterior

En els homes, l’activació dels músculs dels membres inferiors es produeixen de manera proporcional, evitant les càrregues en valg que poden evitar la lesió, a diferència del que succeeix en les dones, on l’activació dels quàdriceps és major que l’activació de la resta dels músculs.

 

Via: www.fcf.cat